Znaćeš kad budeš majka

Znaćeš kad budeš majka da nema sile jače od ljubavi prema djetetu. Znaćeš onog momenta kad priviješ na grudi tih nekoliko kilograma čiste ljubavi, da su sve tvoje životne uloge prije ove bile beznačajne. Znaćeš kad čuješ njegov plač, koji odjekuje bolničkom sobom, da si stvorio vezu za cijeli život. Neraskidivu.

Znaćeš kad budeš majka da i neprospavane noći idu u “rok službe”. I ne, neće ti biti žao. Majku boli kada i dijete. Znaćeš kad budeš majka da na nogama dočekuješ i ispraćaš rast prvih zuba, visoke temperature, pa boginje…I još koješta. I ne, neće ti biti teško. Da po hiljadu puta ustaneš, nahraniš, presvučeš. Da se trzneš na svaki zvuk, plašeći se da te treba. Da ga u cik zore provjeriš i pokriješ da ne nazebe. Jer Majka je to.

Znaćeš kad budeš majka da ni od čega stvoriš nešto. Da odvojiš poslednji, naizgled najukusniji zalogaj – samo da ono ne bude gladno. Znaćeš kad budeš majka da su mala djeca – mala briga, a velika djeca – velika briga.

Znaćeš kad budeš majka da po hiljadu puta ponoviš jednu te istu stvar. Da se oblači slojevito, da pokrije bubrege, da ne hoda boso po pločicama, da ne izlazi napolje mokre kose. Znaćeš kad budeš majka da prije polaska iz kuće, djetetu dobaciš ono “Pamet u glavu!”

Naučićeš kad budeš majka da čekaš. Da provedeš sate na neudobnoj stolici i telefonom u ruci, nestrpljivo očekujući da se dijete javi. Da je došlo. Živo i zdravo. Da odahneš i tek tada spokojno odeš na počinak.

Majke ne stare. S godinama. Čak ni onda kada pređu, jubilarnu pedesetu. Jeste, dobijaju neku boru. Od smijeha ili sekiracije. Često pomislim da su hrabrije, snažnije i sposobnije od superjunaka iz dječijih priča koje su nam čitale pred spavanje.

Moja često u prolazu kaže:”Razumjećeš kada budeš imala svoju djecu!”
Znam majko, znaću kad i sama budem majka.

Podijelite tekst na društvenim mrežama:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *