Zaslužujem puno više

Skoro će Dan žena. Dobićeš 30% popusta na Metalac šerpu za koju već dva mjeseca sakupljaš nekakve kupone. Karanfil gratis uz kupovinu u supermarketu. Muškarci će te pustiti mimo reda. Jer nije u redu da dama čeka na njen dan?! Poštar koga sretneš u holu zgrade će ti razdragano čestitati praznik. Direktor će čitav ženski kolektiv odvesti na večeru. Dočekaćeš da taj, jedan dan u godini, ostaviš prljav veš i punu sudoperu i izađeš – među svijet. Od muža ćeš dobiti ružu, a od djece mirno poslijepodne – bez standardne vike i galame. I šta više poštena žena da poželi?

Prođe nekako i taj 8. mart. Ona ruža u staklenoj vazi postavljena na centralnom mjestu u dnevnom boravku, da komšinice puknu od muke – se osuši. Bombonjera na kojoj još uvijek stoji naljepnica „1+1 gratis“ će se pojesti. A kada nestane magija zvana „8. mart“, od Pepeljuge koja uživa na balu se opet pretvoriš u ženu zvanu „3 u 1“.

Žene zaslužuju sve. Često im nije lako održati balans i biti uzorna supruga, požrtvovana majka, raspoložena koleginica, sestra koja je uvijek tu kada zagusti…Često im je preko glave poslovnih obaveza. Često nailaze na predrasude zbog izgleda, šminke ili dužine suknje. Često su na tapeti malicioznih muškaraca koji svoje komplekse liječe upravo na ženama. Priznaćete da žene koje na ovaj svijet donose nove živote, rizikujući vlastiti, zaslužuju mnogo više od obilježavanja jednog datuma.

Zato, muškarci, ako razmišljate da ovog 8. marta svojoj drugoj, a često i jačoj polovini poklonite ružu, bombonjeru ili kakav drugi simboličan poklon – razmislite. Možda se poštovanje ne može pronaći na sniženju na rafovima supermarketa, ali zato ga pronađete u sebi i pružite Njoj.

Podijelite tekst na društvenim mrežama:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *