Šta donosi život “preko grane”?

Prije nešto više od godinu i po dana promijenila sam adresu stanovanja, državu, navike. Sa dva kofera i hiljadu pitanja koja iziskuju vrijeme da bi se odgovor pronašao, zadesila se ovdje. Voljela bih da mi je tada, na samom početku, imao ko reći da neće biti lako. Da ni ovdje, u uređenoj zemlji u kojoj se, kako kažu, za razliku od Balkana poštuju pravila, propisi i zakoni nije sve idealno. Voljela bih da me je neko ko je prošao kroz isto, dobronamjernim savjetom pripremio na sve ono što ću morati proći.

Valjda je, za ovo vrijeme, najčešće pitanje glasilo:“Jesi li se navikla, kako je gore?“ Poslije pitanja uslijedio bi koji sekund tišine, jer čovjek ne zna šta bi odgovorio. Navikneš li se ikada na kilometre udaljenosti od najbližih, na propuštena veselja i ispraćaje kojima ne možeš prisustvovati? Nadomjeste li brojke na računu, na kraju mjeseca, onu prazninu što zjapi u grudima na sam spomen zavičaja? Nadoknade li finansije sve roditeljske suze koje najbolje pamte aerodromi i autobuske stanice?

Ima ,naravno, i onih lakomih na novac koje su blještava svjetla velikih gradova zaslijepila. Takvi čim pređu granicu, „progovore“ njemački. Nakon mjesec dana već su zaboravili maternji jezik, pa je glavna doskočica:“Kako se to ono kaže na našem?“ Tako odgajaju i djecu, koja poslije ne znaju ni odakle su potekli.

Teško je sačuvati sebe u svijetu punom različitosti. Teško je, ali je najveća satisfakcija ostati svoj, prizeman i skroman, čak i kada dosegneš neke visine. Ne zaboraviti i ne stidjeti se onih malih mjesta, varoši i čaršija odakle ste se zaputili put dalekog svijeta. Ne može se živjeti na dvije adrese, ali nauči čovjek balansirati između dvije strane. Jedne kojoj te vuče srce i druge u kojoj se boriš za neki lakši život.

Kad – tad, jedna će prevagnuti.

Svi tekstovi na sajtu Olovka piše srcem su autorski tekstovi imenovane autorke i zaštićeni su autorskim pravima. Objavljene tekstove zabranjeno je reprodukovati, distribuirati, koristiti na drugim portalima, štampati, odnosno na bilo koji drugi način koristiti bez dozvole.

Podijelite tekst na društvenim mrežama:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *