Nije sve što izgubiš gubitak

Subotnja gužva. Ljudi špartaju ulicom poput pokretnih robota. Svjetleća reklama u izlogu popularne prodavnice obuće kao da me doziva da priđem. 40%! Sniženje! Vidim ih. U gornjem lijevom uglu. Crne baletanke, lakovane, sa diskretnom mašnicom na vrhu. Biće moje. Već ih zamišljam na nozi. I uz šta ću ih kombinovati. Ide li mi ona siva torba uz njih?! Hvatam za ručku. Zaključano. Zakasnila sam. Čitavih pet minuta. Radno vrijeme im je do 14 časova. “Da sam došla samo malo ranije”, -prekorijevam samu sebe.

Nisam kupila željene baletanke, ali kroz par dana, u drugoj prodavnici, na drugom kraju ulice, nađoh još ljepše i po još povoljnijoj cijeni….

Da i u onome što izgubimo ima nečega dobrog, život me uvjerio. I to više puta. Sjećam se kada sam, jednom prilikom, pala ispit. Dikcija. Akcenti. Ekavica. Mučila sam se danima, ispisala stranice i stranice vježbanke, ali bezuspješno. Ni rad sa kolegama nije urodio plodom. Nisam prošla pismeni dio ispita. “Ako položiš dikciju, smatraj da si završila fakultet” – govorile su starije kolege. Između opcije da odustanem i batalim sve, izabrala sam onu drugu – zainatila sam se. Počela sam da snimam na diktafonu svoj govor i da iščitavam tekstove satima. U drugom roku sam konačno izašla na ispit. Dobila sam devetku i sve pohvale profesora. Izašla sam iz kabineta sa upisanom ocjenom u indeksu i što je još važnije – naučenom lekcijom, da je ono što nam se u početku čini kao gubitak, zapravo korak bliže konačnom uspjehu…

Po završetku fakulteta, vidjevši konkurs na internetu za rad na jednom portalu – prijavila sam se. Poslala sam CV i danima željno iščekivala pisamce na ekranu i potvrdan odgovor. Nisam ga dobila. Kroz nekih petnaestak dana, dobijam poziv od druge firme. Nude mi posao…Koliko god čudno zvučalo, drago mi je zbog nekih gubitaka. Mnogi gubici otvorili su mi neka druga vrata.

Ne plašite se da izgubite nešto. Možda vam život, već iza ćoška, sprema neko novo iznenađenje. Jer, ko vidi dobro u svemu – ONO MU SAMO DOLAZI U SUSRET. 

Podijelite tekst na društvenim mrežama:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *