Narod koji posti, ali psuje Boga

Narod koji posti, ali psuje Boga. Narod koji ide u crkvu, ali da bude viđen. Narod koji se kune u svece. Narod koji proslavlja praznike da bi „okrenuo“ jagnje i napravio feštu. Narod koji obilježava krsne slave radi opijanja od tri dana. Produži se.

Narod koji diže tri prsta u zadimljenoj kafani na prve taktove pjesme: „Sini jarko sunce sa Kosova“, a da ih pitaš zašto – ne znaju. Vidjeli da svi tako rade.

Narod koji zaboravlja porijeklo i običaje. Narod koji djeci daje strana imena, jer eto – zvučna su. I sve je manje Lazara, Miloša, Uroša…

Vjera je postala moda. I možda nikada više onih koji glasno ističu da su vjernici. I možda nikad više onih koji to zapravo nisu. Vjeru nosiš u sebi. Ako je nemaš u sebi, možeš otići bilo gdje, ali nećeš je ni tamo pronaći. Ne čini vjeru krst okačen kao detalj u automobilu. Ne čini je ni gomila ikona, kupljenih radi ukrašavanja enterijera, a ne molitve.

Moli se u sebi. Posti za sebe. Čini dobra djela, bez da o njima naglas govoriš. Ako samo u vrijeme praznika postaješ neko ko širi dobrotu, promoviše praštanje i pruža ruku svima, ti nisi vjernik – ti si licemjer.

Da naučimo da poštujemo tuđe, a volimo svoje. Da naučimo da živimo sa saosjećanjem, sa brigom, sa razumijevanjem. Da krenemo putem kojim se ređe ide….

Možda nam tada, konačno, i bude bolje.

Jelena Drapić
Foto: Ž.M.

Podijelite tekst na društvenim mrežama:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *