Ko ti (NI)JE prijatelj?

Kad naučiš da razlikuješ prijatelje od “prijatelja”… One koji ti okrenu broj telefona da čuju kako si stvarno. I one koji te nazovu da čuju kako nešto ne štima. Da zasite svoju puku radoznalost. Ili ona treća grupa, koja te se sjeti – samo kada im trebaš. Za razgovor, za uslugu, za savjet, za novac – za nešto. Ti njima. A gdje su oni bili, kada si ih trebao TI?!

One koji ti pružaju ruku da ustaneš. I one koji ti, sa sve osmijehom na licu, podmetnu nogu da se sapleteš.

Nije ti prijatelj onaj koji ti govori samo lijepe stvari. Koje kao želiš da čuješ. Prijatelj je onaj koji ti u lice saspe sve, ali baš sve, što misli o tebi. Onaj koji najsurovije, bez imalo uljepšavanja kritikuje tvoje loše postupke. Takve ljude cijeni. I čuvaj. Malo ih je. Ovih što pričaju iza leđa ima koliko hoćeš.

Čuvaj se ulizica koji maestralno igraju ulogu prijatelja. Do prvog testa. Gdje padnu. Obrati pažnju kako ljudi reaguju kada im saopštiš neku lijepu vijest. Raduju li se, zajedno sa tobom – tvojoj sreći? Ili promrljaju samo:”Super, drago mi je baš…” A ti, vidiš da nije… Jednostavno je.

Onaj ko te previše hvali, ili te dobro kupuje, ili te dobro prodaje. Ne prodavajte jeftino prijateljstva. Trebaće vam, nekada, rame za zagrljaj, ruka za podršku i razum za slušanje.

Zavist, ljubomora i sujeta ne mogu stanovati zajedno na adresi zvanoj – prijateljstvo. Kada prihvatiš da sa nekim podijeliš tugu, teret i brige na jednake dijelove – možeš se nazvati pravim prijateljem. Do tada samo glumiš istog.

Podijelite tekst na društvenim mrežama:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *