Jelenine vrijedne ruke stvaraju doživotne uspomene

Od svih dobijenih poklona najduže se pamti oni jedinstveni, nastali po želji i mjeri kupaca, a ostvareni zahvaljujući spretnim rukama vrijednih majstora. Gotovo deceniju, tridesettrogodišnja Trebinjka Jelena Šupić Pravica, nastoji da u svojoj maloj kućnoj radionici raznorazne uspomene vječno sačuva u vidu suvenira, koji krase brojne domove širom naše Republike Srpske. Iako je njen prvobitan izbor bila Srednja geodetska skola i Fakultet političkih nauka, trenutno je nezaposlena. Majka je troje mališana, članica humanitarnog udruženja „Djeca djeci“, a pored svih obaveza opušta se uz izradu rukotvorina.

Sve je počelo u tom nekom periodu kada sam radila u kladionici. Budući da sam imala višak slobodnog vremena, počela sam da pravim sitnice namijenjene najmlađima. Bile su to vezice za cucle, karte rođenja, čokoladice sa natpisom po želji, kao i kartonske dekoracije za rođendane“, počinje Jelena.

Mjesec mart posvećen je ljepšem polu, a upravo za praznik žena, Jelena je imala pune ruke posla. Ipak, uz dobru organizaciju, kako kaže, sve se postigne.

8. Mart  su najviše osjetile mame, bake, tetke i učiteljice koje su dobile poklone iz našeg proširenog asortimana. Kada je riječ o izboru poklona, to su pretežno bili drveni ukrasi sa izgraviranom posvetom, čokolade i privjesci sa natpisima“, – dodaje Jelena.

Posao kojim se ona bavi iziskuje vrijeme i relativno skupe materijale, ali u želji da ga unaprijedi i podigne na viši nivo, moja sagovornica već razmišlja o budućim koracima.

Proizvodi su izrađeni od drveta, pleksiglasa, kamena, metala, stakla, kože. Dugo nam je bila želja da imamo CNC mašinu i konačno smo je ostvarili. Uskoro krećemo sa realizacijom ideja, a za predstojeće ljeto imamo velike planove.“

Kako se u Hercegovini nigdje ne ide praznih ruku, a iz poštovanja prema tradiciji i običajima, često se nose suveniri sa vjerskim motivima. Prodaja najbolje ide u vrijeme krsnih slava.

Nedavno smo počeli izradu sa vjerskim motivima i to su pretežno bile pljoske sa slavskim svecima. Namjeravamo proširiti ponudu, jer zaista ima zainteresovanih. Naši proizvodi se traže i za druge proslave poput rođenja, krštenja, diplomiranja…“, naglašava ona.

Vjerski motivi su traženi

Na pitanje ima li najdraži suvenir, nema odgovor. Svi su podjednako bitni i dragi, kreirani sa najboljom namjerom – da nekom izmame osmijeh na lice.

Lijep je osjećaj stvarati nešto sa najljepšim ciljem, da neko osjeti pažnju i ljubav. Sama ne bih mogla uspjeti u ovom malom biznisu, bez podrške ljudi koji su oko mene. Prije svega, pored moje porodice, to je moja komšinica i velika prijateljica Nataša, koja je uvijek tu za mene“, kaže Jelena.

Najbolje ideje rađaju se u okviru porodičnih aktivnosti

Trebinje, turistički biser Republike Srpske, čini se kao idealna oaza za sve umjetnike.

Mislim da je Trebinje jedan grad budućnosti za sve nas koji želimo sami stvarati, u smislu ne čekati da svi imamo državni posao u struci. Trebinje ima prostora za nove biznise i smatram da svi mi imamo svoje kupce iz grada i okoline, koji nam poklanjaju povjerenje jer znaju cijeniti uloženi trud“, zaključuje Jelena.

Svi tekstovi na sajtu Olovka piše srcem su autorski tekstovi imenovane autorke i zaštićeni su autorskim pravima. Objavljene tekstove zabranjeno je reprodukovati, distribuirati, koristiti na drugim portalima, štampati, odnosno na bilo koji drugi način koristiti bez dozvole.

Podijelite tekst na društvenim mrežama:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *