Da je živo i zdravo – i da bude muško

Prije neki dan, u samoposluzi sretoh komšije. On, sa kesama u rukama, ona sa stomakom do zuba. Zastadoše, da se pozdravimo, upitah nju kako teče trudnoća, i tek što je izustila da nešto kaže, on joj upade u riječ. „Znaš kako, samo neka bude živo i zdravo. I muško“.

Nabacih neki kiseli osmijeh na lice i produžih dalje. Sve se nadam, šalio se. A, znam da nije.  Nije jedini. Masa razmišlja ovako. Muško će sačuvati prezime. Muško će produžiti porodičnu lozu. Neće se ugasiti krsna svijeća. Muško će biti odmjena u mnogim poslovima. Muško se vodi na utakmice. I u kafane.

Povodom rođenja dječaka napraviće se velika fešta. Pozvaće se mnoštvo ljudi, uža i šira familija, trubači. Veseliće se danima, do jutra, kako red nalaže. Cijepaće se košulje. U dječiju kolijevku stavljaće se krupne novčanice. Valja se, počastiti momčina. Pucaće se. Da čuju komšije, okolina, grad, da se rodio. Nasljednik. Rodila se sinčina. Ne dječak, ne sin, već SINČINA. Čuće se hiljadu puta ono:“Mašala, nek je živ i zdrav“.

Za sina su od rođenja već predodređene velike stvari. Biće fudbaler, arhitekta, advokat. Na tatu. Za sina se već zna ime. Unaprijed. Soba će se okrečiti u plavu, mušku boju. I prije ultrazvuka. Jer, šta znaju ti doktori?! BIĆE MUŠKO. Mora. Tako je generacijama unazad. Milan, Nikola, Jovan, Dušan. Nema djevojčica u našoj lozi.

A, šta ako se rodi djevojčica? E, tada ćete čuti izgovore od nazovi muškarca: „Do žene je. Ja, Boga mi, pravim samo mušku djecu. Do nje je.“ Neće se zvati trubači. Neće se ni pucati. Jer, nije sin. Umjesto čestitke čuće se ono: „Pa dobro, biće sin dogodine“. Od pomenutih kvazi muškaraca možete čuti i ono: „Ne odustajem ja dok ne bude sin“.

Nesrećni balkanski mentalitet. Muško dijete je ponos, a žensko briga. Daleko od istine.

Kada i vi čujete da iz nekoga progovaraju kompleksi kroz riječi:“Samo da je muško“ – nemojte poput mene, proći i ne reći ništa. Neka se, barem na trenutak, postidi svog zatucanog, pogrešnog i nepristojnog stava. Jer, imati dijete je blagoslov, a ne takmičenje gdje je prva nagrada – DOBITI SINA.

Jelena Drapić

Podijelite tekst na društvenim mrežama:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *