Kako trošiš ovaj jedan život?

Kućom se širio miris tek skuvane, domaće, jake kafe. Spustila je na stakleni stočić malu limenu tacnu, sa dvije šarene, ružama ukrašenim šoljice. Tanjirići su već bili iz nekog drugog seta, različite boje, kao da su se tu našli u brzini, igrom slučaja. Požurila je u kuhinju, vraćajući se sa staklenom posudom punom čokoladnog biskvita. Za uz kafu.

„Daj da se zamijenimo, vidi što je tebe zapala ta okrnjena šolja…Daj je meni vamo.“

Zapazih tada stvarno da su ivice moje šolje oštećene. Boja je spala, djelovala je nepotpuno, nagriženo, pohabano. Rekoh da je sve u redu, da ne smeta, ali primjetih da joj je neprijatno.

„Vidi koliko u onoj vitrini lijevo imam neotpakovanih šolja. Donijeli mi moji iz Kanade. Sve u celofanu, žao mi da ih načnem. Stoje tako godinama, ma sve mi krivo da ih koristim…“

Prešla je šezdesetu. Pretpostavljam da se u njenom plakaru krije i po koji par ganc novih nalakranih nenošenih cipela, svilenih haljina sa etiketom što čekaju neke posebne prilike, parfema u kutiji što će, vjerujem, izlapiti dok stoje tu, za ukras, da oku bude ugodno, da krase prostor…

Ostavljamo mi svašta nešto, sa strane, za neke posebne dane. Za posebne prilike, možda jednom u godini. Neću. Sve ću da koristim. I onaj escajg što se, jednom godišnje, za krsne slave detaljno polira. I one porculanske čaše što se čuvaju za „kad gosti dođu“. I svilene stolnjake što nisu za svaki dan. Neka budu. Da ugodiš sebi.

Prošle sedmice mi je doktorica, na izlasku iz ordinacije, dobacila:“Jelena, nemojte se svega plašiti. Život je lijep..“

I jeste. Samo ako ga živimo, a ne životarimo. Bez poštede materijalnih stvari, bez čuvanja bilo čega, sem živaca, koje nam niko neće vratiti. Ljudi su stvoreni da se vole. Stvari su stvorene da se koriste. Nemojte to miješati.

Vadi šolje iz vitrine, a one okrnjene – pravo u smeće.

Svi tekstovi na sajtu Olovka piše srcem su autorski tekstovi imenovane autorke i zaštićeni su autorskim pravima. Objavljene tekstove zabranjeno je reprodukovati, distribuirati, koristiti na drugim portalima, štampati, odnosno na bilo koji drugi način koristiti bez dozvole.

Podijelite tekst na društvenim mrežama:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *